Εδώδιμος Μυωξός πάνω σε κλαδί.

Εδώδιμος Μυωξός

Με μία ματιά

Επιστημονική ονομασία

Glis glis

Κατάσταση Διατήρησης Παγκόσμια

Μειωμένου Ενδιαφέροντος

Μέγεθος Σώματος

13 – 18 εκατοστά

Κοινή ονομασία στα Αγγλικά

Edible dormouse

Κατάσταση Διατήρησης
Ελλάδα

Μη Εκτιμημένο

Μέγεθος Ουράς

10 -17 εκατοστά

Βάρος

220 γραμμάρια

Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Συνθήκης της Βέρνης

Πληροφορίες

Με μέγεθος σώματος 13 – 18 εκ και ουράς 10 – 17 εκ, και βάρος το φθινόπωρο (πριν τη χειμέρια νάρκη) που μπορεί να ξεπεράσει τα 220 γρ., είναι ο μεγαλύτερος μυωξός του κόσμου. Η ουρά του είναι μεγάλη και φουντωτή, και μπορεί να αποκοπεί αν πιαστεί σε μάχη.

 Δραστηριοποιείται τη νύχτα και το λυκόφως/λυκαυγές, κινούμενος κυρίως στην κώμη των δέντρων – σπάνια κατεβαίνει στο έδαφος. Κατά την περίοδο του ζευγαρώματος το καλοκαίρι, το κάλεσμά του τη νύχτα ακούγεται σε μεγάλη απόσταση.  Γεννάει μία φορά το χρόνο (Ιούλιο – Αύγουστο), αλλά σε χρονιές με χαμηλή διαθεσιμότητα τροφής μπορεί να μην αναπαραχθεί. Φωλιάζει σε κουφάλες δέντρων. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια και σπόρους της προηγούμενης χρονιάς την άνοιξη, με φρούτα και άλλα μέρη φυτών (άνθη, μπουμπούκια) το καλοκαίρι, και με καινούργια βελανίδια και σπόρους το φθινόπωρο. Η τροφή ζωικής προέλευσης (έντομα, αυγά, μικρά πουλιά) συμπληρώνει τη διατροφή του.

Κατανομή στη χώρα μας

Συναντάται σε δάση κωνοφόρων, δάση φυλλοβόλων και μικτά δάση, όπου κυριαρχούν βελανιδιές και καστανιές, καθώς και σε περιοχές με μακκία βλάστηση και θαμνώνες. Έχει καταγραφεί σε υψόμετρο έως και 2.000 μ. Στην Ελλάδα απαντάται στην ηπειρωτική χώρα, την Πελοπόννησο, αλλά και σε νησιά όπως η Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Άνδρος, Αλόννησος, Θάσος και Εύβοια. Είναι το μόνο είδος μυωξού στην Κρήτη, και ο πληθυσμός εκεί αποτελεί το νοτιότερο όριο της παγκόσμιας κατανομής του είδους.

Χάρτης κατανομής

Κατανομή του εδώδιμου μυωξού (Glis glis) στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN / Version 2023-1).

Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να δείτε την παγκόσμια κατανομή του είδους.

Χάρτης καταγραφών

Καταγραφές παρουσίας του μυωξού (Glis glis) που έχουν καταχωρηθεί στον Άτλαντα των Θηλαστικών της Ελλάδος (Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία).

Ο Ατλάντας επικαιροποιείται συνεχώς με νέες καταγραφές. Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να δείτε την τελευταία έκδοσή του και να εστιάσετε (zoom) σε περιοχές που σας ενδιαφέρουν.

Βίντεο

Καταγραφή (βίντεο) μυωξού (Glisglis) από «φωτοπαγίδες» (κάμερες) στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης από ερευνητές του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).