Τα 4 είδη μυωξών γύρω από ένα χάρτη της Ελλάδας.

Γνωρίστε τους Μυωξούς

Εδώ έχετε τη δυνατότητα να μάθετε πληροφορίες για την οικογένεια των μυωξών γενικά και τα τέσσερα είδη μυωξών που απαντώνται στην Ελλάδα ειδικότερα. Οι πληροφορίες που παρατίθενται προέρχονται α) από τον Άτλαντα των Θηλαστικών της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, β) το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), γ) την Εγκυκλοπαίδεια των Θηλαστικών (επιμέλεια David W. Macdonald, Oxford University Press 2009), και δ) τη βάση δεδομένων βιοποικιλότητας Global Biodiversity Information Facility (GBIF).

Στο τέλος, αφού διαβάσετε τις πληροφορίες τόσο αυτής της σελίδας όσο και των επιμέρους σελίδων για κάθε είδος μυωξού, έχετε την ευκαιρία να ελέγξετε τις γνώσεις σας για τους μυωξούς με ένα σταυρόλεξο.

Κοινά χαρακτηριστικά μυωξών

Κουλουριασμένος μυωξός με χιόνι γύρω του.

Aποτελούν ξεχωριστή οικογένεια (Γλιρίδαι / Gliridae) της τάξης των τρωκτικών (υποτάξη Σκιουρόμορφα / Sciuridae).

Είναι εξαιρετικά ευκίνητοι και προσαρμοσμένοι για αναρρίχηση. Αν και δενδρόβια είδη, κάποιοι μυωξοί – όπως ο δενδρομυωξός – κινούνται και στο έδαφος.

Τα πιο πολλά είδη έχουν μακριά, φουντωτή ουρά που μπορεί να αποκοπεί αν πιαστεί από κάποιο θηρευτή (ή σε μάχη με άλλους μυωξούς). Σταδιακά, η ουρά ξαναμεγαλώνει.

Χαρακτηριστικό των μυωξών είναι η δυνατότητα συσσώρευσης λίπους και η, μεγάλης διάρκειας, χειμέρια νάρκη. Δημιουργούν φωλιές, συνήθως σφαιρικές, από φύλλα σε κουφάλες δέντρων ή διακλαδώσεις κλαδιών. Κατά τη χειμέρια νάρκη όμως κοιμούνται σε τρύπες στη βάση δέντρων ή σε λαγούμια.

4 μυωξοί σε ένα κουτί.

Έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση ακοής και επικοινωνούν με καλέσματα.

Είναι τα μόνα τρωκτικά που δεν έχουν «τυφλό» έντερο (cecum), γεγονός που υποδηλώνει ότι η διατροφή τους περιέχει λίγη κυτταρίνη (δηλ. δεν τρώνε κυρίως χόρτα). Είναι παμφάγα είδη με τα ποσοστά τροφής ζωικής (π.χ. έντομα, σκουλήκια, αυγά) και φυτικής (π.χ. φρούτα, μπουμπούκια, σπόροι) προέλευσης να διαφέρει ανά είδος, εποχή και περιοχή.

Ανάλογα με το είδος, γεννούν μία έως τρείς φορές κάθε έτος, από δύο έως εννιά μικρά (συνήθως τέσσερα). Τα μικρά, τα οποία γεννιούνται χωρίς τρίχωμα και με κλειστά μάτια, ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς τους μετά από 4 – 6 εβδομάδες. Η πληθυσμιακή πυκνότητα των μυωξών είναι συνήθως μικρότερη αυτής συνυπάρχοντων τρωκτικών (π.χ. δασοποντικοί, κρικοποντικοί, αρουραίοι).

Ήξερες ότι;

  •       … οι πρώτοι μυωξοί εμφανίστηκαν 55-34 εκατομμύρια χρόνια πριν (την περίοδο που αποκαλούμε Ηώκαινο);
  •       … κατά την Εποχή των Παγετώνων (Πλειστόκαινο) ζούσαν γιγάντιοι μυωξοί – μεγέθους κουνελιού – σε κάποια νησιά της Μεσογείου;
  •       … σήμερα υπάρχουν 29 είδη μυωξών σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 5 απαντώνται στην Ευρώπη και 4 στην Ελλάδα;
  •      … οι Ρωμαίοι εξέτρεφαν τους μυωξούς (Glis glis) σε ειδικά πήλινα πιθάρια (gliraria) ως τροφή, για αυτό και το είδος είναι γνωστό και ως ο «εδώδιμος μυωξός»;

Μυωξοί της Ελλάδος

Στην Ελλάδα απαντώνται τέσσερα είδη μυωξών:

Δοκίμασε τις γνώσεις σου για τους Μυωξούς!

Σταυρόλεξο

Μπορείς να δεις τη λύση του σταυρόλεξου εδώ!