Βουνομυωξός πάνω σε κλαδί.

Βουνομυωξός

Με μία ματιά

Επιστημονική ονομασία

Muscardinus avellanarius

Κατάσταση Διατήρησης Παγκόσμια

Μειωμένου Ενδιαφέροντος

Μέγεθος Σώματος

6,5 – 9 εκατοστά

Κοινή ονομασία στα Αγγλικά

Hazelnut dormouse

Κατάσταση Διατήρησης
Ελλάδα

Ανεπαρκώς γνωστό

Μέγεθος Ουράς

5,7 – 8,6 εκατοστά

Βάρος

17-30 γραμμάρια

Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Συνθήκης της Βέρνης και στο Παράρτημα IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, που περιλαμβάνει είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία.

Πληροφορίες

Με μέγεθος σώματος 6,5 – 9 εκ και ουράς 5,7 – 8,6 εκ , και βάρος 17 –  >30 γρ, είναι το μικρότερο είδος μυωξού στη χώρα μας. Η ουρά του είναι φουντωτή, αλλά όχι τόσο όσο του εδώδιμου μυωξού (Glis glis) ή του δενδρομυωξού (Dryomys nitedula). Mπορεί να αποκοπεί αν πιαστεί σε μάχη.

Δραστηριοποιείται τη νύχτα και το λυκόφως/λυκαυγές, κινούμενο κυρίως από τον υπόροφο έως και την κόμη των δένδρων. Σπάνια κατεβαίνει στο έδαφος, εκτός από νεαρά ζώα κατά την προσπάθεια εύρεσης νέων περιοχών (διασπορά).  Μπορεί να γεννήσει έως και τρεις φορές σε μία χρονιά. Φωλιάζει σε κουφάλες δέντρων ή σε φωλιές – μεγέθους μεγάλου πορτοκαλιού – που πλέκει από φύλλα γρασιδιού και δέντρων σε πυκνά τμήματα του υπορόφου του δάσους (π.χ. βάτα). Τρέφεται κυρίως με μπουμπούκια και καρπούς την άνοιξη, και φρούτα και καρπούς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα φουντούκια αποτελούν αγαπημένη τους τροφή, για αυτό και στα αγγλικά η κοινή ονομασία του βουνομυωξού είναι φουντουκο-μυωξός (Hazelnut dormouse). Η τροφή ζωικής προέλευσης (έντομα, αυγά) συμπληρώνει τη διατροφή του ειδικά σε περιοχές ή περιόδους με μικρή διαθεσιμότητα φυτικών τροφών.

Συναντάται στα όρια δασών πλατύφυλλων, δασικές εκτάσεις με πυκνό υπόροφο, καθώς και σε εκτάσεις που χαρακτηρίζονται από μωσαϊκό δασικών και αγροτικών περιοχών (αλσύλλια, θαμνοσυστάδες εντός καλλιεργειών).

Έχει καταγραφεί σε υψόμετρο έως και 1.920 μ. Στην Ελλάδα απαντάται σε όλη την ηπειρωτική χώρα και την Πελοπόννησο, καθώς και στα νησιά της Κέρκυρας και της Εύβοιας.

Κατανομή στην χώρα μας

Χάρτης Κατανομών

Κατανομή του βουνομυωξού (Muscardinus avellanarius)στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN / Version 2023-1).

Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να δείτε την παγκόσμια κατανομή του είδους.

Χάρτης καταγραφών

Καταγραφές παρουσίας του βουνομυωξού (Muscardinus avellanarius) που έχουν καταχωρηθεί στον Άτλαντα των Θηλαστικών της Ελλάδος (Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία).

Ο Ατλάντας επικαιροποιείται συνεχώς με νέες καταγραφές. Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να δείτε την τελευταία έκδοσή του και να εστιάσετε (zoom) σε περιοχές που σας ενδιαφέρουν.

Βίντεο

Καταγραφή (βίντεο) βουνομυωξού (Muscardinus avellanarius) από «φωτοπαγίδες» (κάμερες) στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης από ερευνητές του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).