Μυωξός του Roach
Με μία ματιά
Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Συνθήκης της Βέρνης και στο Παράρτημα IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, που περιλαμβάνει είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία.
Πληροφορίες
Μέγεθος σώματος 8,5 – 13,5 εκ και ουράς 6,5 – 9,5 εκ / Βάρος 21 – 70 γρ.
Σε αντίθεση με τους άλλους μυωξούς, η ουρά του δεν είναι φουντωτή και μοιάζει με ουρά ποντικού. Για αυτό το λόγο και στα Αγγλικά η ονομασία του είναι «ποντικο-ούρης» μυωξός (mouse-tailed dormouse). Δραστηριοποιείται τη νύχτα και το λυκόφως/λυκαυγές, κινούμενος τόσο σε δέντρα όσο και στο έδαφος. Εκτιμάται ότι γεννάει μία φορά το χρόνο (Απρίλιο – Μάιο). Φωλιάζει σε κουφάλες δέντρων όπως μεγάλες βελανιδιές ή καρυδιές. Είναι παμφάγο είδος το οποίο τρέφεται με έντομα (π.χ. ακρίδες, γρύλλους, νυχτοπεταλούδες), φρούτα και σπόρους.
Κατανομή στην χώρα μας
Ο μυωξός του Roach είναι ενδημικό είδος της Μεσογείου το οποίο περιεγράφηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 στην Βουλγαρία, όπου υπάρχει σήμερα ο μόνος γνωστός πληθυσμός που μελετάται συστηματικά – λίγα χιλιόμετρα βόρεια από τα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα στο Ορμένιο. Η παγκόσμια κατανομή του περιλαμβάνει τη νότια/νοτιοανατολική Βουλγαρία, την Τουρκική Θράκη και δυτική Ανατολία, και – στην Ελλάδα – την περιοχή του Έβρου. Στην Ελλάδα η παρουσία του είδους έχει επιβεβαιωθεί μόλις το 2017 από ερευνητική ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης / Kiamos et al. 2019) με τον εντοπισμό οστών/δοντιών πέντε ατόμων κατά την εξέταση εμεσμάτων νυκτόβιων αρπακτικών πουλιών. Συναντάται σε θαμνώνες και ημι-ανοικτά ενδιαιτήματα με δέντρα (συκιές, μουριές, καρυδιές, βελανιδιές) και σε υψόμετρο από 0 – 400 μ.
Κατανομή του μυωξού του Roach (Myomimus roachi) στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN / Version 2023-1).
Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να δείτε την παγκόσμια κατανομή του είδους.
Καταγραφές παρουσίας του μυωξού του Roach (Myomimus roachi) που έχουν καταχωρηθεί στον Άτλαντα των Θηλαστικών της Ελλάδος (Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία).
Ο Ατλάντας επικαιροποιείται συνεχώς με νέες καταγραφές. Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να δείτε την τελευταία έκδοσή του και να εστιάσετε (zoom) σε περιοχές που σας ενδιαφέρουν.
Βίντεο
Καταγραφή (βίντεο) μυωξού του Roach (Myomimus roachi) από «φωτοπαγίδα» (κάμερα) στην νότια Βουλγαρία από ερευνητές του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).
Απόδοση φωτογραφιών σελίδας:
© Nedko Nedialkov; βίντεο: Χρήστος Αστάρας
Τα εικονίδια για τα στοιχεία των μυωξών πάρθηκαν από το flaticon.com και πιο συγκεκριμένα: Science icons created by Smashicons – Flaticon • Name icons created by Bingge Liu – Flaticon• World icons created by Freepik – Flaticon• Greece icons created by Agung Rama – Flaticon• Length icons created by M Karruly – Flaticon